Här hittar du ordinarie och återkommande varumärken i vårt sortiment.
A
Vi rekommenderar
Sortiment
Achouffe
Brasserie d’Achouffe Ligger i den lilla staden Houffalize i sydöstra Belgien. Det startades 1982 som ett hobbyprojekt av Pierre Gobron och Christian Bauweraerts, vilket gick så bra att Gobron år 1984 bestämde sig för att sluta sitt jobb och istället ägna sig åt bryggeriet på heltid.
Familjeägda Domaine Alain Gueneau’s bildsköna vingårdar täcker 15 hektar sluttningar i Sury-en-Vaux, Sancerre och Chavignol i Loiredalen. Alain ärvde vineriet från sina föräldrar och driver det idag tillsammans med dottern Elisa, som i sin tur är besjälad av att driva familjeföretaget vidare.
Araldica är ett snabbt växande och innovativt kooperativ i Piemonte, beläget i Castel Boglione i hjärtat av Barbera d’Asti. 230 odlare på en yta av 690 ha förser sedan 1950-talet Araldica med kvalitetsdruvor, huvudsakligen Barbera, Gavi och Moscato, liksom Barolo, Barbaresco och Roero Arneis. Även modernare sorter som Merlot och Cabernet Sauvignon odlas i de DOC- och DOCG-klassade regionerna.
De lärde tvistar fortfarande om uttrycket ”Det kommer efter som Arboga öl” härstammar från att ölen var inblandad i att Sveriges knektar kom för sent till slaget mot Albrekt av Mecklenburg 1365. Vad som däremot är lika sant nu som då är att en iskall Arboga är en fyllig och smakrik belöning och bästa sällskapet när man behöver en paus från livets vedermödor. God smak är tidlös!
Arrogant Frog är ekologiska viner med ett kaxigt uttryck, ”old world wines with a new world attitude”. Genom kreativitet, kunskap och humor har han bevisat att viner från Languedoc i Frankrike kan vinna mark över hela världen. I början av 2000-talet uppfattades nämligen fransmän som arroganta och franska viner hade svårt att slå sig fram internationellt. Jean-Claude Mas är lösningsinriktad och utvecklade då ett varumärke som gör narr av fransmännens självupptagenhet. En trevlig groda, aningen snorkig, tog plats på vinflaskorna. Arrogant Frog är sedan dess en framgångssaga som säljs i mer än 40 länder världen över.
Det soliga och samtidigt svala kustlandskapet i Kalifornien skapar perfekta förutsättningar för vinodling. Det är här i ett av de mest välkända vinområdena i USA som druvorna till vår vinserie ASCOT kommer. De svala vingårdarna i Central Coast lämpar sig väl för odling av gröna druvor och är ett av de främsta områdena för pinot noir i Kalifornien.
Astelia är ett förhållandevis nytt projekt. 18 år efter att Jean-Claude grundade Domaines Paul Mas bestämde han sig för att ta sig an en ny utmaning; att skapa ett vinprojekt från A till Ö för att ta fram enastående viner.
Au Pied du Mont Chauve ligger i Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet och Saint-Aubin, i hjärtat av Bourgognes finaste klimat och terroirer. I en förhoppning om att skapa synergi mellan jorden och vinet, odlar Francine Picard vinstockarna med biodynamiska metoder. Vinerna kallar hon ”sina juveler”: utsökta, uttrycksfulla och eleganta.
Azuca produceras av Galatea Spirits. Förutom att vara en ledande dryckesimportör driver Galatea sedan 2001 även en egen, växande öl- och ciderproduktion i Sverige. Under 2010-talet har produkterna utökats med svensk craft beer, spritdrycker och glögg, under ledning av egna bryggare, glöggmakare och blenders. Bland våra varumärken finns TT, Arboga, S:t Eriks, Sigtuna, Hannas, Good ol’ Sailor, Ripa, Tegnér & Son, Brave Navigator, Maverick och Olokun.
Barbanera grundades 1938 av Altero Barbanera och hans fru Maria i den lilla byn Piazze i södra Toscana. Företaget startades under de hårda tider som rådde i landet då, och till en början försörjde de sig till största del på att sälja lokala delikatesser.
Grunden till Bellingham Wines i Franschhoek, Coastal Region, lades redan år 1693 när holländaren Gerrit Janz van Vuurens planterade de första vinstockarna här. Efter många generationer av vinodlare inleddes på 1940-talet den moderna eran genom makarna Bernard och Fredagh Podlashuks förvärv av gården.
Hantverk och tradition kan inte massproduceras. I en tid där industriell produktion ersätter bryggeritradition går Bernard motsatt väg. Smak och kvalitet istället för stora volymer. Tack vare en tillverkningsprocess med anor från 1600-talet, där endast de bästa råvarorna används, brygger Bernard ett opastöriserat öl som hyllats världen över.
Bitburger Privatbrauerei är familjeägt sedan sju generationer och har anor tillbaka till 1817. Efter många års bryggning av överjäst öl började man 1883 att brygga i pilsnerstil. 1929 började man använda figuren ”Bitburger-njutaren” i sin reklam, som med tiden utvecklar sig till namnet på ölet, rätt och slätt Bitburger. 1951 introducerar man Tysklands kanske mest kända öl-slogan, ”Bitte ein Bit”. Det stora genombrottet för Bitburger kom på 1970-talet med en växande efterfrågan i hela Tyskland.
Bodegas Pirineos grundades 1993 med målet att utveckla och producera kommersiella viner från de 150 kontrakterade vinodlarna som tillhör kooperativet Comarcal de Somontano.
Historien börjar 1821 när Don Benigno Barbadillo och Don Manuel López Barbadillo slog sig ned i staden Sanlúcar de Barrameda vid den spanska Atlantkusten. De buteljerade sin första manzanilla-sherry redan det året, och än idag är Bodegas Barbadillo en familjeägd sherryproducent.
Finca La Capilla grundades 1998 av Juan Miñón och hans son Rodrigo som fick rollen som vinmakare. En vingård med 2000 fat byggdes i Roa de Duero, navet i Ribera del Duero. De har vingårdar i Roa de Duero, Anguix, La Horra och i Fuentecén, totalt 65 hektar, varav ca 50 hektar är sk single vineyards. Den dominerande druvan är tempranillo.
I Rhônedalens södra del ligger byn Cairanne där Domaine Boutinot har sitt hjärta. Producenten använder sig av traditionella metoder och vinet jäses på naturlig väg, detta för att ta tillvara på de naturliga aromer som finns i druvan. Hos Boutinot tror man på konstens ädla uttryck och lever efter ledorden ”Fide et Arte”.
Boutinot grundades i Storbritannien 1980 av Paul Boutinot. Under 1970-talet var han frustrerad över kvalitetsnivån på vinerna som gick att få tag i till föräldrarnas restaurang – så han tog saken i egna händer. När han väl började importera egna viner ville andra restauranger också ha hans hjälp, och Boutinot Ltd föddes.
The Cloud Factorys viner härstammar från Marlborough-dalarna Awatere, Waihopai och Wairau. Dessa dalar har sina egna mikroklimat och jordmåner, som ger unik karaktär åt vinerna. Namnet anspelar på de första upptäcktsresande som kom över de stora oceanerna och möttes av långa vita moln som indikerade att de äntligen hade siktat Nya Zeeland. Vinerna görs i samarbete med den internationella vinfirman Boutinot.
Boutinot började arbeta med vinodlare i Kalifornien 2007, med fokus på att göra vingårdsspecifika viner och hitta odlingar med äldre vinstockar. Idag tar Boutinots erfarna flying winemaker Samanta Bailey med sig sin långa erfarenhet från Frankrike när hon gör viner i Kalifornien, framför allt i områdena Lodi, Central Valley och Central Coast.
Två systrar från La Morra i Piemonte gör unika ekologiska nebbiolo-viner. Filosofin är att arbeta ekologiskt med stor respekt för miljö och terroir. Vinerna får vila på stora ekfat för att på så sätt ge möjlighet att visa upp hela paletten av smakupplevelser från dess odlingsplats i glaset.
Historien om Brasserie de Waterloo börjar vid slaget 1815, då soldaternas största fiende var bakterierna i dricksvattnet. Lokala bryggare erbjöd mörk, överjäst öl till soldater från båda sidor, och ölen döptes till Waterloo för att hedra den segrande hertigen av Wellington.
Brøndums är en traditionell akvavit som går tillbaka till 1840, när brandytillverkaren Anthon Brøndum grundade sitt destilleri i Snaregade i Köpenhamn. Anthon Brøndum ärvde intresset och passionen för destillationskonsten från sin far - den erfarne destillatören CA Brøndum.
De Budelse Brouwerij ligger i den nederländska delen av ölregionen Brabant och är ett oberoende familjebryggeri. Budels har en tradition som går tillbaka till 1860-talet och har än idag bevarat bryggeriet inom släkten. Det ger möjlighet till stor frihet i tillverkningen.
Budejovice Budvar är Tjeckiska republikens nationella bryggeri som gör en ikonisk lager som är känd över hela världen men som bara bryggs i Ceské Budejovice (Budweis) i Sydböhmen.
Castellblanc är ett av de äldsta cavaproducerande vinerierna i Penedès. Det grundades av släkten Parera som ett litet familjeföretag 1908. Ursprungligen låg vineriet utanför Barcelona i Sant Sadurní d’Anoia, i slutet av 1970-talet flyttade det till utkanten av staden på grund av en ökad efterfrågan. Idag ingår Casellblanc i Freixenet-koncernen.
Cava Ramiro är ett varumärke i Grandes Vinos y Viñedos portfölj. Grandes Vinos är ett kooperativ och den största vinproducenten i Cariñena – en region med en vinmakartradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Inom kooperativet samarbetar över 700 familjer i totalt 4 500 ha vingårdsmark där spansk vintradition kombineras med modern know-how.
Cerro Cava är ett varumärke skapat specifikt för vinstilen cava och vinerna gör vi tillsammans med vinodlare i Katalonien. Cerro Cava är mousserande viner som är ljusa i sin färgskala, alltid med eleganta bubblor och krämig textur. Doften har en lättare elegant jästton med brioche och tonerna går åt grapefrukt, persika, vita blommor, honung, kaffe och vanilj. Detta är stilen på cava som vi tycker om och är stolta att representera på den svenska marknaden.
Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.
Louis Massing är ett familjeägt hus i den fjärde generationen och grundades i byn Avize i Côte des Blancs 1936. Man förfogar över 11 hektar egna vingårdar och köper även in en del druvor. Louis Massing drivs idag av dess vinmakare, Jean-Bernard Moroy. Stilen på hans champagne är ren och frisk, med chardonnay i fokus. Den totala produktionen uppgår till cirka 500 000 flaskor, varav ungefär hälften går på export.
Du hittar Château Guiraud i hjärtat av vinregionen Sauternes, med 128 hektar vinodlingar på en jord av grus, sand och lera. Slottet förvärvades 1766 av familjen Guiraud, och 1855 blev Château Guiraud klassificerad som Premier Grand Cru Classé. Genom ett banbrytande arbete för biologisk mångfald blev man också den första Premier Grand Cru-producenten som fick ekologisk certifiering 2011.
Château La Gordonne i Provence har en minst sagt anrik historia. Romarna odlade vin i regionen för över 2000 år sedan och under 1300-talet anlade munkar vingårdar här.
Clausthaler är kanske det märke i världen som är mest synonymt med alkoholfritt öl. Man var först med att etablera öltypen på bred front och man lanserar uteslutande alkoholfria sorter.
Condado de Oriza är en vinserie från producenten Pagos del Rey, en del av Félix Solís Avantis, som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Condado de Orizas viner kommer från Ribera del Duero beläget i Spaniens norra högland, relativt nära till Portugal och Atlanten.
Côté Mas är en inbjudan till att uppleva Languedoc. Dessa viner representerar mångfalden av terroirerna inom området men också essensen av respektive appellation.
Dortmunder Actien-Brauerei – DAB – är lika med ett stycke ölskola, och det med speciell anknytning till Sverige. Inte bara därför att DAB:s öl har exporterats till våra breddgrader ända sedan 1800-talet, nej, dessutom därför att det som sedan ungefär nittio år tillbaka har gått under beteckningen svenskt starköl oftast har bryggts efter receptet som kallas dortmunder – den fylligare, sötare och beskare ljusa lagern. Och eftersom DAB är det öl som har gett namn åt stilen är det således förlagan framför andra för svensk ölsmak.
Familjen De Martino kom från Italien till Chile 1934 och slog sig ner sig i Isla de Maipo utanför Santiago. Från början specialiserade de sig på att enbart göra vin av bordeaux-druvor. Genom åren har De Martino blivit en av de ledande familjerna inom vinmakning, en av anledningarna är deras framåtanda och strävan att producera vin från utvalda vingårdslägen.
Inrymt i en av Hollands alla gamla väderkvarnar ligger mikrobryggeriet De Molen, närmare bestämt i Bodengraven strax utanför Gouda. Här har bryggmästaren och grundaren Menno Olivier och kollegor skapat världsberömda öl sedan starten 2004.
Egendomen grundades 1980 av Alain Cailbourdin och har i dag 20 hektar vinrankor planterat på egendomen i Pouilly-Fumé i Loire. Hälften är gamla vinstockar och de övriga planterades 1980. På egendomen ligger fyra slutningar med egna stilar och man gör totalt fyra olika cuvéer. Alla viner som produceras är väldigt karaktärsfulla med tydliga inslag av sin terroir. Producenten började tidigt att arbeta ekologiskt.
Familjeägda Domaine Alain Gueneaus vingårdar täcker 15 hektar sluttningar i Sury-en-Vaux, Sancerre och Chavignol i Loiredalen. Merparten är planterade med sauvignon blanc, den mest berömda druvan i Sancerre.
Boutinots kärleksaffär med södra Rhône går mer än trettio år tillbaka i tiden. 2010 blev förhållandet till slut beseglat i och med köpet av en egendom ovanför byn Cairanne, Domaine Boutinot.
Du hittar Domaine Lalande strax utanför den medeltida staden Carcassone i södra Frankrike. Genom ägorna rinner den historiska Canal du Midi, som började byggas i slutet av 1600-talet. Redan då odlades vin på de kalkrika jordarna här och även om gårdens historia är långt äldre än så, så kan man brukar man sätta 1724 som startpunkten för Domaine Lalande.
Domaine Millet har funnits sedan 1960-talet, men 2011 grundade bröderna Paterne och Baudouin en ny firma för att kunna tillgodose det ökade behovet av viner från Chablis och för att skapa Premier Cru-viner.
Längs den franska Medelhavskusten mellan Pyrenéerna och Provence ligger ett av Frankrikes mest populära vindistrikt: Languedoc-Roussillon. Klimatet är perfekt för vinodling och en tredjedel av landets vinarealer finns i området.
En av världens topp 5-rankade tequilabrands är mexikanska Don Roberto, ett familjeägt företag sedan 1924. Beläget i hjärtat av tequilaregionen Jalisco är Casa Don Roberto, med Roberto Orendain i spetsen, en av de mest traditionella och erfarna i tequilavärlden. Härifrån kommer också en stor del av all agave som odlas för tequila.
Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp en egen vinverksamhet i Toscana. Målet var att göra karaktäristiska viner där förebilden är hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino. 2001 och 2002invigde hon sina två egna vinerier: Fattoria del Colle i Trequanda och Casato Prime Donne i Montalcino.
Brouwerij Duvel Moortgat är ett flamländskt familjekontrollerat bryggeri som grundades 1871 av Jan-Leonard Moortgat. Dess starka guldskinande ale, Duvel, är företagets mest kända dryck och exporteras till mer än 40 länder.
Ecoltura är Domaine Wines hyllning till den klassiska italienska vinkulturen. Traditionella viner i modern tappning från regionerna vi drömmer om. Vi samarbetar med duktiga producenter som respekterar naturen och miljön, och merparten av vinerna är ekologiska.
Edradour är Skottlands minsta destilleri, både sett till storlek och produktion. Det ligger vackert beläget i utkanten av Pitlochry i Highlands. På Edradour har man alltid varit noga med att hålla fast vid traditionen, men viss utveckling har skett även här, 1947 övergavs det gamla vattenhjulet för elektriciteten och på 80-talet fick den gamla mältningsanläggningen ge plars för ett nytt besökscentrum.
Weingut Altschuhi vinodlardistriktet Pfalz längs södra Weinstraße drivs av vinodlarfamiljen med samma namn alltsedan 1658. I generationer har man byggt upp en kunskap och erfarenhet som garanterar stilrena, fackmannamässiga och flaskmogna viner.
Varumärket FAIR bygger på en önskan om att stötta odlare i utvecklingsländer. När du köper Fairtrade-certifierade produkter så säkerställer producenten att odlarna får ett schysst pris för sina råvaror, så att de kan försörja sig och sina familjer. Vi kan på det sättet ha konsumtion i rikare länder som stödjer jordbruk i länder som t ex Bolivia, Uzbekistan, Malawi, Paraguay, Belize och Salvador.
Félix Solís grundades 1952 och är idag en av Spaniens ledande vinexportörer med produkter som säljs i 115 länder. Med säte i Valdepeñas drivs det familjeägda företaget idag av tredje generationen Solís-bröder, med en strävan efter att bibehålla både traditioner och innovationslust.
Fentimansär ett botaniskt bryggeri som producerat högkvalitativa soft drinks som ginger beer och tonic sedan Thomas Fentiman erhöll ett recept på ginger beer i utbyte mot ett lån 1905. Lånet återbetalades aldrig och Thomas blev därmed ägare till det unika receptet. Den botaniskt bryggda ingefärsölen levererades från dörr till dörr med häst och vagn.
Fermenterarna drivs av paret Anna Claesson och Niclas Aronsson sedan starten för ett och ett halvt år sedan. Där, i källarlokalen i Strömstad, bryggde de syrlig öl med mycket frukter och bär i fokus.
Med åtskilliga generationer av vinmakare i släkten grundades spanska Ferrer Family Wines 1861 på familjegården La Freixeneda i Penedés. Redan i slutet av 1800-talet utvidgades verksamheten till flera spanska vinregioner och med export utomlands.
Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår.
Freixenet SA grundades 1861 och är idag ett av världens största familjeägda vinföretag. Företaget äger vingårdar på ett flertal platser runt om i världen; Penedés, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Montsant, Galicien med flera områden i Spanien, i Bordeaux och, Champagne i Frankrike, i Kalifornien i USA, i Tupungato i Argentina och i Victoria, Coonawarra i Australien.
Grandes Serres ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. De öppnade sina portar 1977 och ansågs tidigt vara en specialist på att producera viner i ursprungstypisk karaktär med fokus på södra Rhônedalen, särskilt Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Cairanne.
Grandes Vinos startade genom en hopslagning av flera lokala kooperativ i Cariñena, och antalet odlare är idag över 700. Tillsammans byggde man ett modernt gemensamt vineri som invigdes 2002. Med en kapacitet på hela 20 000 ekfat är de idag den största vinproducenten i Cariñena - en nordspansk region med en vinmakartradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.
Grönstedts grundades av vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt som var verksam i Stockholm. 1846 köpte han in och blandade sin första cognac under eget namn. Tillverkningen av Grönstedts har flyttat runt flera gånger. Från början låg den på Reimersholme, följt av flytt till Södertälje, Årsta och Sundsvall. 2008 flyttades blandningen och buteljeringen till Frankrike. Sedan 2021 ägs varumärket av Galatea.
Hallands Fläder lanserades 1986 och bygger på en gammal sydsvensk tradition att krydda brännvin med fläderblom. Receptet har sitt ursprung i Falkenberg och gav drycken dess karaktäristiska balans mellan blommighet, fruktighet och kryddighet.
Hamilton Russell Vineyards historia börjar 1975 då Tim Hamilton Russell köpte 170 hektar. Marken var i dåligt skick, men då Tim var övertygad om att han äntligen hade hittat rätt område drog arbetet igång med att restaurera och plantera nya vinrankor.
Hernö Gin är ett svenskt företag som grundades 2011 av Jon Hillgren. Hernö Gin tillverkar världens mest prisbelönta gin av naturliga ekologiska växter i de handhamrade kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Med ett hantverkstänk, transparens i alla delar av processen och totalt fokus på kvalitet, har Hernö Gin för avsikt att föra in premium ginkultur i varje hem.
Het Anker i belgiska Mechelen eftersträvar alltid en autentisk och unik smakupplevelse. Med traditionella recept som grund i bryggningen, tillsammans med en stor variation av humle och kryddor, får varje öl sin omisskännliga smak och arom.
Hofbräuhaus grundades 1589 av Wilhelm V, hertig av Bayern. Han var missnöjd med kvalitén på ölet i München och beslutade att råda bot på problemet genom att bygga ett eget bryggeri.
Från den vackra östafrikanska ön Mauritius kommer Port Louiis Rum. Mauritius har långa, vita sandstränder, blå laguner och ett tropiskt klimat med endast två årstider där sommarmånaderna november-april är varma och fuktiga med mycket regn, och vintrarna är relativt svala och torra. Förutsättningar som är optimala för att odla rörsocker. Vilket man också gör i stor utsträckning med cirka 90 % av den odlade ytan dedikerad till rörsocker.
Vinserien Il Cascinone förvärvades 1999 av Piemontes ledande producent Araldica efter många års vila. Den exceptionella vingården längs Monferratos sluttningar har sedan dess genomgått en stor restaurering och omplantering.
King’s Wish är en modern hyllningen i miljövänlig PET till munken John Cor vid klostret Lindores Abbey i Fife. Världens första kända whiskytillverkare.
Tyska König-Brauerei grundades år 1858 av Theodor König, en bondson från nuvarande samhället Beeck utanför Duisburg. Redan från början bryggdes öl i pilsnerstil, Pilsener Bier, trots att underjäst lageröl ännu inte var särskilt populärt. Med industrialiseringen i Ruhrområdet växte dock en efterfrågan.
Köstritzer Schwarzbierbrauerei ligger i Bad Köstritz, nära Gera i Thüringen. Det är ett av Tysklands äldsta schwarzbierbryggerier med anor från 1500-talet, och är idag dessutom det i särklass största bryggeriet av den svarta lagerölsstilen. Det är också här ifrån östra Tyskland som ölstilen härstammar.
För över 10 år sedan lanserade vi ett vin som har kommit att bli många svenska vinvänners favorit. Det vinet är grunden till mångårig framgång för La Bestia. I Toscana har vinodling tusenåriga traditioner och här använder man sig av governo-metoden för att göra kraftpaket med stil. Denna metod användes historiskt i Toscana för att ”kontrollera” vinets alkoholjäsning, om jäsningen avstannade tillsatte man torkade druvor och jäsningen tog fart igen. Vinet fatlagras sedan innan det buteljeras.
La Trappe kommer från ett av världens få trappistbryggerier, i belgisk urgammal öltradition. La Trappe har sitt ursprung i Nederländerna och bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som ligger vackert beläget i nederländska Tilburg. Här bryggdes det första ölet år 1884.
Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. Sedan flera år har Lagunitas räknats till de 20 största bryggerierna i USA och tros genom utökningen med ett bryggeri i Chicago nå topp tio.
Familjen Lergenmüller är en riktigt vinodlarfamilj, som odlat vin i 15 generationer. Vinhuset är beläget i Pfalz, längs Romantische Weinstrasse med odlingar upp till 355 meters höjd. Här odlas en mångfald av druvsorter där riesling är den dominerande, men även klassiska bourgogne-druvor som pinot noir och pinot gris har framträdande roller.
Boutinots serie Les Oliviers kommer från södra Frankrike och är döpt efter de många olivodlingar som omger vingårdarna i området. Druvorna kommer från noggrant utvalda odlingar med gamla vinstockar i Languedoc, och selekteras noga för att bli smakrika och fräscha viner som passar lika bra till mat som sällskapsvin.
I Sennedalen, sydväst om Bryssel, ligger Brouwerij Lindemans, ett av Belgiens mest kända bryggerier av lambik-öl. Ölen spontanjäses med de jästsvampar och mikroorganismer som finns naturligt i luften.
Little Valley Brewery ligger vackert beläget utanför Hebden Bridge, West Yorkshire, på det nordengelska höglandet Penninerna. Det startades 2005 av Wim van der Spek och Sue Cooper, efter flera års förberedelser och bryggmästarutbildning i München.
LOCAL är ett av våra egna varumärken som först såg dagsljuset 2020 när trenden med Hard Seltzers svepte in över Sverige och vår produktutvecklare drömde om en egen ”low-cal” på burk. De blev uppstarten till LOCAL i Sverige. Hard Seltzer innehåller kolsyrat vatten med alkohol och är ofta smaksatt med frukt eller annan naturlig smaksättare.
Lone Star Brewery etablerades 1884 och var det första större, mekaniserade bryggeriet i Texas. Bryggeriet startades i San Antonio av bland andra tyskfödde Adolphus Busch, som senare drev Anheuser-Busch. De första buteljeringarna tappades 1890 i den slottsliknande byggnaden som idag inrymmer San Antonio Museum of Art. Kring 1903 hade Lone Star en årsproduktion på 65.000 fat.
Familjen Amigo har verkat i Bierzo i nordvästra Spanien i generationer. Genom decennierna har de förfinat sin vinteknik – tradition och ursprung är fokus när det kommer till vinmakningen.
Maison Foucher är vad som kallas ”mikro-negociant”, då de köper druvor från olika appellationer i Loire och vinifierar dem själva. Målet är att skapa klassiska och ursprungstypiska viner till ett häpnadsväckande bra pris.
L’Abbaye de Maredsous är ett benediktinerkloster i Namur i södra Belgien. Klostret grundades 1878 av benediktinermunkar från Bayern. Det har, liksom flera andra kloster i Belgien, givit ett bryggeri rätten att brygga öl med klostrets namn.
Bodegas Marqués de Cáceres ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta, och grundades 1970 av Enrique Forner. Hans familj flydde Spanien under inbördeskriget, och man gjorde viner i fransk exil – i Loire och Haut Medoc. När Enrique återvände till Rioja blev han inte imponerad av dåtidens viner: ofta var de överekade, med gles frukt, tegelstensfärgade och tidvis lätt oxiderade. Något måste göras!
Domaine Martinolles ligger i Limoux. Den anrika egendomen ligger vackert beläget i slutet av en liten väg längs Martinolle-bäcken, kantad av snåriga buskage, vingårdar och olivlundar. Klostret St Hilaire har utsikt över egendomen och detta kloster med anor från 1531 är platsen där de första mousserande vinerna sägs ha upptäckts. Här odlas fantastisk chardonnay, mauzac och pinot noir.
Maze Shiraz Cabernet Sauvignon är ett vin som kommer från South Australia och det säljs sedan 1 mars 2022 på Systembolaget. Maze representerar viner av hög kvalitet från Australien som bjuder på mörk frukt och komplexa smaker, kanske därför första vinet som släpptes i Sverige fått tillägget ”Dark & Complex” till sitt namn.
Familjen McGuigan är inne på fjärde generationen och har över 100 år som vinodlare bakom sig. Familjen har varit en drivande kraft i Hunter Valley i New South Wales. Varje generation har haft passionen för att skapa bästa möjliga viner från området och sätta australienska viner på den internationella vinkartan.
Miles grundades 1878 på Madeira. Sedan 1913 ingår Miles i Madeira Wine Company, en sammanslutning av flera Madeira-producenter. Madeira är en liten vulkanisk ö med endast cirka 500 hektar vinodling. Vinrankorna växer på branta terrasser och skördas för hand. Under vinframställningen värms vinet under en längre tid, så kallad estufagem, vilket ger Madeira sin karakteristiska nötiga och lite brända stil – ett unikt vin!
Mira är ett nytt vin från South Australia – med urkraft som från en kapplöpningshäst i startblocken och silkeslena tanniner möter Mira upp i smakrikhet och rondör. Ett gott komplement till husmanskost och ugnsgriljerade kötträtter samt grillkvällar som sträcker sig långt in på senhösten.
Mora Wines grundades i Central Otago, Nya Zeeland, av familjen Skeggs, som tidigare låg bakom Akarua-vinerna. Regionen, med sitt Bourgogne-liknande klimat, är idealisk för pinot noir-druvan, och sedan 1996 har Mora Wines blivit en av de mest framstående producenterna i området.
Morrison Scotch Whisky Distillers en whiskyproducent som är oberoende ägt av en av Skottlands äldsta och mest respekterade whiskyfamiljer: Jamie och Brian Morrison. Familjen Morrison har I över fem generationer varit verksamma inom whiskyindustrin.
James Jeremiah Murphy grundade Lady's Well Brewery år 1856. Bryggeriets namn kommer från den heliga brunnen mittemot bryggeriet och i början sades det att ölen gjordes med heligt vatten. 160 år senare bryggs Murphy's fortfarande på denna plats. Murphy's är en internationellt erkänd stout och distribueras och njuts av över hela världen.
Navarro Correas har mer än 200 års erfarenhet av att göra högkvalitativa viner. De har gått från att vara en mindre vinodlare på landsbygden till att bli en av de ledande aktörerna på Argentinas exportmarknad.
Nielson Wines skapades av Uriel J. Nielson, som var den förste att plantera vindruvor i kommersiellt syfte 1964 i Santa Barbara – en region som då ansågs för kall att odla vindruvor i. Nästan 60 år senare är området erkänt av vinkritiker som en exceptionell plats för odling av vin.
North Coast Brewing Company, en pionjär inom Craft Beer-rörelsen, öppnade 1988 som en lokal bryggpub i den historiska staden Fort Bragg, som ligger på Kaliforniens Mendocino Coast. Under ledning av den ursprungliga bryggarmästaren & medgrundaren, Mark Ruedrich, har bryggeriet utvecklat ett starkt rykte för kvalitet, efter att ha vunnit mer än 110 priser i nationella och internationella tävlingar.
Genom samarbete med Galatea lanserar det ukrainska bryggeriet Obolon sin första produkt på den finska och den svenska marknaden under 2022 – en ljus lager.
Staden Quel i Rioja är sedan 80 år platsen där familjen Perez Cuevas bedriver sin vinodling. Idag drivs deras firma Ontañón av fjärde generationen: Raquel, Leticia, Rubén och María, som arbetar tillsammans med sina föräldrar. Vinrankorna växer på 600-800 meters höjd på Sierra Yergas sluttningar utanför staden, som är belägen i den sydligaste och varmaste Rioja-regionen, Rioja Baja.
Oui Oui Rosé lanseras med stor förväntan om att bli en ny rosévinsfavorit i Sverige sommaren 2024. Ett rosévin som är perfekt till grillat och somriga sallader, fruktigt och fräscht och tillgängligt.
Pabst Brewing Company grundades 1844 i Milwaukee av Jacob Best, och 1889 döptes det efter dåvarande tysk-amerikanske bryggmästaren Frederick Pabst. Pabst blev ett av de mest populära ölen bland den amerikanska arbetarklassen under 1900-talet. Försäljningen av Pabst Blue Ribbon stod på topp under slutet av 1970-talet för att sedan minska då ”PBR” började anses som ett öl som gamla mossiga pappor drack.
Pagos del Rey-projektet startade 2002 för att skapa kvalitetsviner i de mest prestigefyllda vinregionerna i Spanien. Man har nu vinanläggningar i Ribera del Duero, Rioja, Rueda och Toro. Det är moderna, uttycksfulla byggnader som kombinerar tradition och innovation med den senaste tekniken inom vinframställning.
Patriarche Père & Fils har sin hemvist mitt i hjärtat av Bourgogne, vackert beläget i det forna nunneklostret i Beaune, en av byggnaderna som format historien om denna världsberömda stad. Grundaren till företaget Jean-Baptiste Patriarche startade verksamheten redan 1780. I företagets källare i Beaune lagrar man över tre miljoner flaskor. Den äldsta årgången är från 1904.
Paulaner Brauerei är ett familjeföretag som grundades av Paulanermunkar redan år 1634 och 1780 började man sälja sitt öl kommersiellt, först lokalt i Tyskland för att sen växa företaget internationellt till att idag finnas på cirka 80 exportmarknader. Den mest populära ölen i portföljen som säljs i Sverige är deras Weissbier och den började säljas i Sverige 2004. Sedan 2025 är Paulaner i Galatea portfölj.
Den stora producenten Boutinot har gårdar spridda över delar av världen. Vinserien Percheron skapas i Swartland, Sydafrika, med avlägsna, snåriga odlingar väl placerade längs med de majestätiska bergskedjorna i Western Cape. De gamla vinstockarna skördades förr med percheronhästar, därav namnet. Bådadera är idag rariteter.
Perlino har sin bas i vindistriktet Piemonte. Vindistriktet är kanske mest känt för framställning av fylliga rödviner som barolo och barbaresco, men Piemonte är också känt för att vara själva hjärtat för vermouthtillverkningen i Italien.
Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 1990-talet och föll pladask för historien, kulturen och vinerna.
Efter att ha gjort sig en förmögenhet inom yllebranschen planerade Mr Pommery att gå i pension, för att bara njuta av livet – då blev hustrun Madame Pommery gravid, 17 år efter sitt förstfödda barn. För att säkra sina barns framtid bestämde sig Mr Pommery för att fortsätta arbeta, och hittade en öppning i champagnevärlden.
Det argentinska boutique-vineriet Proemio startades 2001 av Marcelo Bocardo, som är tredje generationens vinmakare. Han undviker över-ekade viner och väljer att framhålla den unika terroir respektive vingård har. Målet har hela tiden varit att skapa viner som tydligt representerar förfädernas passion för vinodling.
Pulpo är ett av de nyare vinmärkena från spanska Pagos del Rey, under Felix Solis’ paraply. Den första utgåvan är ett vitt vin gjort på albariñodruvor, varsamt odlade på gårdar i Val do Salnés, som ingår i Rias Baixas-appellationen.
Queirón ägs av samma familj, Pérez Cuevas, som Bodegas Ontañon och har sin hemvist i Quel, Rioja. Här fokuserar man på vinodlingen, genom att respektera de unika förutsättningarna i odlingarna. Traditionella druvsorter odlas på hög höjd på sluttningarna av Sierra de Yerga, och de gamla vinstockarna blandas upp med annan växtlighet för att främja den biologiska mångfalden. Allt för att i slutänden producera fantastiska viner.
Quintas de Melgaço (QM) föddes ur en hemvändares dröm. I slutet av 1900-talet återvände Amadeu Abílio Lopes till sin barndoms Melgaço i norra Portugal, efter att ha byggt upp en framgångsrik karriär i Brasilien. Med sig hade han en vision – att ge nytt liv åt regionens stolthet, alvarinho-druvan, och låta världen upptäcka dess fulla potential.
I Radeberg utanför östtyska Dresden grundades år 1872 Aktienbrauerei Zum Bergkeller, sedan 1866 ett privatägt småskaligt bryggeri. 1885 registrerades verksamheten under namnet Radeberger Exportbierbrauerei. Radeberger var då det första bryggeriet på tysk mark som uteslutande bryggde pilsner, och ännu idag bryggs ölet strikt enligt det ursprungliga receptet för att garantera dess originalsmak.
Renne är ett varumärke vi äger och vinet görs av vår partner Domaine Galetis som har sin hemvist och vinodlingar i Languedoc-Roussillon. Vinets franska namn Renne betyder ren, ett djur som symboliserar frihet, någon som går sin egen väg.
Richard Juhlin – vår svenska champagne-profil är rankad som världens främste expert på champagne och sedan 1998 innehar han världsrekordet i antalet provade champagner (idag över 16 500 stycken). Han har skrivit nio böcker om champagne och 2021 blev han utsedd till ”Wine Author of the Year”. Det Richard inte vet om champagne är inte värt att veta!
I Toscanas böljande kullar med cypresser längs vägarna i det romantiska landskapet som är välkänt för sina kvalitetsviner, här mognar druvorna till Roccamozzi till perfektion.
Belgiska Rochefort, från Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy i provinsen Namur, har anor från 1200-talet, men blev förstört under den franska revolutionen. Först år 1887 blev klostret återställt och inte förrän 1952 var man igång med ölförsäljning igen.
Brouwerij Rodenbach grundades år 1821 av Alexander, Gregoor, Pedro och Amalia. Dock har bryggeriet i belgiska Västflandern Eugène Rodenbach att tacka för sin unika kvalitet och mästerliga karaktär. Han överförde både vinframställningens metoder till öl och utvecklade mognadsprocesser på ek-foeders (mognadsfat). Rodenbach har en berömd samling av 294 foeders, av vilka några är över 150 år gamla, och de är skyddade som industriminnen av flamländska myndigheter.
Portvinsproducenten Rozès grundades 1855 av Ostende Rozès, en vinhandlade från Bordeaux. Hans son Edmond var den som introducerade den typiska portugisiska flaskformen! Man etablerade sig i Vila Nova de Gaia, vid den vänstra banken av floden Douro. Därifrån kunde portvinet enkelt skeppas runt om i världen. Idag ingår Rozés i vingruppen Vranken Pommery Monopole.
Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med sin bas i den lilla byn Gigondas. Ägarfamiljen Barruols rötter går tillbaka ända till 1490 och idag leds Saint Cosme av vinmakaren Louis Barruol, den fjortonde generationen Barroul!
Bland Pfalz mest anrika vinhus finns Lergenmüller och vingodset Sankt Annaberg. Beläget längs Romantische Weinstraße med odlingar upp till 355 m ö h (högst i Pfalz) kultiveras här en mångfald druvsorter varav riesling är den dominerande.
Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha. Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen bryggdes och än idag serveras direkt från träfat.
Shepherd Neame Breweryär ett av Storbritanniens mest legendariska bryggerier med ölsorter som de flesta britter, men även många svenskar har någon relation till.
Sierra Nevadas historia började med en enkel idé och en stor dos nyfikenhet. Grundaren Ken Grossman var alltid på jakt efter nya upptäckter, redan i unga år experimenterade han i trädgården med vetenskapliga projekt, och det var där passionen för bryggning tog form.
Sigtuna Brygghus startades 2005 som ett hobbybryggeri. Bryggningen skedde först i liten skala om cirka 600 liter i veckan. 2009 tog verksamheten fart på allvar och första utbyggnaden genomfördes. Året därpå inleddes samarbete med S:t Eriks som gästbryggeri.
Domaine Silène är resultatet av ett samarbete som skapades 1992 mellan Jean-Claude Mas och hans mentor Giorgio Grai. Namnet Silène kom till när en sten hittades djupt ner i jorden. Stenen såg ut som huvudet på Silenus, lärare till den romerske vinguden Bacchus.
2014 träffades grundarna Ian McCulloch och James Shelbourne på sin lokala pub (var annars?) och diskuterade idén om att inrätta ett litet, lokalt destilleri. Med inspiration från skotska whiskydestillerier började de två vännerna med en storslagen vision om att göra ett verkligt hållbart destilleri bredvid en färskvattenkälla, som producerar handgjorda, hantverkssprit med lokalt framställda ingredienser. Men först behövde de den perfekta platsen.
Sill, jordgubbar, blomsterkransar och julbord, få drycker är lika förknippade med svensk tradition som Skåne Akvavit. Sedan 1931 har den varit det självklara valet för den som uppskattar äkta hantverk och klassisk snapskultur.
Sydafrikanska Southern Right är en liten producent som fokuserar på pinotage och sauvignon blanc i den svala och maritima Hemel-en-Aardedalen. Den grundades 1994 av Anthony Hamilton Russell som även driver den prisbelönta vingården Hamilton Russell Vineyards. Ambitionen är att producera seriösa och lagringsbara pinotageviner. Namnet Southern Right kommer från den sällsynta Southern Right-valen som kan siktas i Walkerbukten tre kilometer från vingården.
Yorkshire är ett county som kanske är lätt att förknippa med böljande kullar, mysiga pubar och brittiska tv-serier. Men här görs också whisky, åtminstone på ett par ställen. Ett av dom är Filey Bay, som föddes ur vänskapen mellan Tom och Dave, som bägge hade gårdar vid kusten.
Engelska St Peter’s Brewery är baserat nära Bungay i Suffolk och grundades år 1995, under vågen av nya små hantverksbryggerier inspirerad av real alens stora come back och den nya internationella craft beer-trenden. Det är inrymt i ett vackert komplex av traditionella gamla lantbruksbyggnader i anslutning till St Peter’s Hall.
Vägen till framgång går via “den röda trappan” står det i en av Salzburgbryggeriet Stiegel’s kampanjer, det populära ölet med den välkända etiketten. Ölet med den röda trappan har i Österrike blivit lika med symbolen för “bryggkonst på högsta nivå”.
Boutinot har arbetat med odlare i Kalifornien sedan 2004. De letar upp de bästa druvorna för att kunna göra så bra och prisvärda viner som möjligt. The Big Top Zinfandel kommer ifrån Lodi som ligger i Central Valley, som är känt för sina fruktdrivna och smakrika röda viner. Klimatet är väldigt varmt, så området lämpar sig allra bäst för röda viner.
Tomatins varumärke The Talisman är en relativt ny blended whisky skapad av J & W Hardie och master blender Jim Milne, med tidigare förflutet bland annat på J & B. I blenden ingår 25 olika maltwhiskies med tyngdpunkten på det egna destilleriet i Monadhliath-bergen (se bild), Tomatin, och whisky från Speyside. Dessutom ingår fyra olika grain whiskies och som blendens salt 1 % rökig Islay malt. Den yngsta ingående komponenten är fem år.
Timmermans är en familjetradition som har förevigats i mer än 300 år. Bryggeriverksamheten startades år 1702 med tillverkningen av Gueuze Lambic i Itterbeek, endast några kilometer från centrala Bryssel. På den tiden var bryggeriet känt under namnet Brasserie de la Taupe.
Uiltje Brewing Company har sina rötter i den medeltida staden Haarlem, strax utanför Amsterdam – en plats där kreativitet och hantverk alltid gått hand i hand. Det var här idén föddes: att brygga kompromisslöst humledrivna öl med en enda tydlig ambition – att skapa ”förbaskat god öl” med världens bästa humle i centrum.
Duvel Moortgats kultstämplade öl Vedetts historia går tillbaka till 1945. Det vann redan från början stor popularitet bland insiders i Antwerpen- och Brysselregionen och är idag ett oldtimer-öl med alternativkänsla. Vedett kombinerar retro, modernt och design med en avspänd och lekfull attityd. Till exempel kan man själv få sitt porträtt på etiketten genom att skicka in foto via www.vedett.be, vilket har blivit en riktig publiksuccé.
Brouwerij Verhaeghegrundades 1875 på slottsgården i Vichte, i belgiska Västflandern. Det är ännu idag ett familjeägt och familjedrivet företag. Trots den långa traditionen och vida berömmelsen har bryggeriet bibehållit sin småskalighet genom alla år, för att kunna fortsätta med sina hantverkskrävande brygder.
Viña Albali tillhör vinproducenten Félix Solís, grundad 1952, och som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Jordmånen i Valdepeñas i La Mancha i centrala Spanien består av limestone, som är en kalkrik jord. Det ger viner med bra balans och komplexa smaker.
Weingut Hannes Sabathi har varit en del av Steiermarks vinlandskap sedan 1860, då familjen Sabathi etablerade vingården. Hannes Sabathi har, sedan han tog över 2005, lett vingården med en orubblig passion för terroir och ett mål att skapa viner med en unik och autentisk ursprungsidentitet.
Weingut Leth är en familjeägd vinfirma som ägs och drivs av Franz Leth och hans familj. Hos Weingut Leth har man bemästrat den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner till fulländning, men man odlar även riesling med stor framgång samtidigt som man värnar om mångfalden av lokala sorter.
Westmalle är ett av de 13 licenserade trappistbryggerierna i världen. Deras Dubbel och Tripel trappistöl bryggs vid klostret i byn Westmalle, utanför Antwerpen. Klostret grundades 1794 och munkarna har en obruten tradition av ölbryggning sedan tidigt 1800-tal. Det gör bryggeriet till ett av de mest traditionsrika bland trappister.
Z1N har sitt ursprung i perioden när alla skulle dricka zinfandel, druvan från Kalifornien var omåttligt populär och med sin speciella karaktär fann den svenskarnas hjärtan via soldränkta kaliforniska vinproducenter. Men inte bara i Kalifornien odlas zinfandel. Vi hittade en odlare i Italien som gör utmärkt zinfandel och där och då kom Z1N att bli ett omtyckt komplement på zinfandel-hyllan.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.